22 Aralık 2013 Pazar

Japonya' ya Ayak Basan İlk Dursunbeyli Ahmetlerin Hikayesi

Ertuğrul Fırkateyni ,  1883 yılında Sultan Abdülaziz döneminde denize indirilmiştir. 1887 yılında II. Abdülhamid'e Japon hükümdarı Komeii tarafından bir heyet gönderilmiş ve bir kısım ticari anlaşma yapılıp padişahımıza hediyeler sunulmuştur. 1889 yılı Temmuz ayında iade-i ziyaret için Ertuğrul Fırkateyni Japonya'ya doğru yola çıkar ve tam 11 aylık bir seyahat sonunda 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya Yokohoma limanına yanaşır. Japon hükümdarının muhteşem bir karşılaması ile mürettebat misafir edilir. Bu mürettebatta genç bir teğmen olan Salih oğlu Ahmet Emin ve Mızıkacı Çavuş Hasan oğlu Ahmet ' de vardır. Ahmet Emin ve Hasan oğlu Ahmet Balıkesir Dursunbey (BALAT) nüfusuna kayıtlıdır. Teğmen Ahmet Emin ve Hasan oğlu Ahmet  belki de Japonya topraklarına ayak basmış ilk Dursunbeylilerdir.



16 Eylül 1890 da dönüş yolculuğunda tayfundan kurtulamayan Ertuğrul Fırkateyni batar ve hemşehrilerimiz  dahil tüm mürettebat şehit olur. Şu anda Japonya' da yaptırılan anıtta hemşehrilerimiz dahil tüm mürettebatın isimleri anıt mezarda yer almaktadır. I. ve II. Dünya savaşlarında , Çanakkale Savaşlarında ve terör olaylarında yitirdiğimiz birçok Dursunbey'li şehidimizi hatırlamıyoruz. Ben sadece en eski yazılı kayıtlardan 2 şehidimizin öyküsünü kısaca derledim. İlçemizde bu konuda yapılacak bir araştırma tarihimize ışık tutacaktır.
Dr. Mehmet SARI



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PARA(L)EL OYUNLAR BUNLAR: BALIKESİR ESKİ VALİSİ AHMET TURHAN, İL ESKİ SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MUSTAFA ALP AKOĞLAN ve 50 bin PREZERVATİFİN ÖYKÜSÜDÜR.

24/09/2013 tarihinde adaletine güvenip Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir mail yazmıştım. "İlçemiz il merkezine 80 km . Sağlık ku...