7 Haziran 2013 Cuma

Burun kanamasının nedenleri ve tedavisi


Burun kanamaları hastalar tarafından en çok ciddiye alınana ve acil servislere hızla başvurulmasına neden olan durumlardandır. Aslında burun kanamalarının büyük çoğunluğu fiziksel etkenlerden kaynaklanmakta ve büyük oranda herhangi bir müdahale yapmadan kendiliğinden durmaktadır. Çocuklarda görülen burun kanamaları %96 oranla burunun karıştırılması veya yabancı cisim sokulması nedeniyle olmaktadır.

Burun kanamaları genellikle burun deliklerinden 1 cm kadar arka tarafta olur. Bu kısımda kan damarları açısından zengin bir alan bulunmaktadır ver türlü travmaya duyarlıdır. Burun kanamaları yetişkinlerde travmalar ve diğer birçok nedene bağlı oluşabilmektedir. K vitamini eksiklikleri, kanama bozuklukları, yüksek tansiyon, steroid içerikli burun spreyleri, kokain kullanımı, burun içi tümörler ve burnun anatomik bozuklukları da yetişkinlerde burun kanaması sebepleri arasındadır.

Varfarin ve aspirin kullanımı kanama eğilimini arttırır. Özellikle varfarin kullanımında hastalar INR değeri açısından düzenli takip altına alınmalıdır. Cilt altı hematomlar – morluklar – oluşması ve burun kanamaları INR değerinin yani kanama eğiliminin arttığını gösterir ve acil doz ayarlaması yapılması gerekir. Bu ilaçların uzun süreli kullanımlarında dikkatli olunması gerekir.

Halk arasında yaygın bir inanışta yüksek tansiyonda burun kanamasının hayat kurtarıcı olduğudur. “İyi ki burnu kanadı yoksa felç geçirecekti sözü” aslında çokta doğru değildir. Burun kanaması olmadan da ani inme geçiren birçok hasta vardır. Burun kanaması aslında burunda kılcal damar açısından zengin alanın damar içi basınç artışına dayanamamasından kaynaklanmaktadır.

Burun kanamasında burun deliklerinin pamuk vs. ile kapatılması kanamayı durdurmaz tam tersine ters yöne burun arka kısmından genze kanama devam eder. Burun kanamasında baş arkaya değil öne doğru eğilmeli ve tampon koymadan her iki burun kanadı iki parmak ile sıkıştırılmalıdır. Bu şekilde 5 – 6 dakika içerisinde kanamaların büyük çoğunluğu durmaktadır. Durmayan kanamalarda kimyasal içerikli burun tamponları ile kanamalar durdurulur yada cerrahi koterizasyon uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PARA(L)EL OYUNLAR BUNLAR: BALIKESİR ESKİ VALİSİ AHMET TURHAN, İL ESKİ SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MUSTAFA ALP AKOĞLAN ve 50 bin PREZERVATİFİN ÖYKÜSÜDÜR.

24/09/2013 tarihinde adaletine güvenip Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir mail yazmıştım. "İlçemiz il merkezine 80 km . Sağlık ku...