7 Haziran 2013 Cuma

Panik Atak Nedir? Tedavisi Nasıldır?


Panik atak ani bir duygu durum değişikliğidir. Toplumda her 10 kişiden biri yaşamı boyunca mutlaka bir panik atak nöbeti geçirmiştir. Aniden başlayan kaygı ve stres ile nefes almada zorluk , kalp atışlarında artışı kişi hemen hisseder.  Genelde panik atak rahatsızlığının ilk dönemlerinde kişiler hızla acil servise başvururlar.


Hastalarda yoğun bir ölüm korkusu vardır. 20 dakika kadar süren bu atak sonrasında giderek azalır. Aslında panik atak nöbeti de vücudun savunma mekanizmalarının bir sonucudur. Genelde yoğun bir psikolojik strese maruz kaldığımızda zihinsel bir çözüm yada kaçış yolu buluruz. Örneğin ödenmesi gereken bir borcumuz için “o tarihe kadar mutlaka birinden borç alıp kapatırım” tarzında bir düşünce – savunma mekanizması – sayesinde zihnimizdeki bu olumsuzluğu bastırırız. Ancak zihinsel çözümlerin yetersiz kalması halinde panik atak gibi fiziksel belirtilerle kendini açığa vuran duygu durum bozuklukları oluşur.

Ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı – taşikardi - , hızlı solunum ve soluk alıp vermede zorlanma , terleme, görmede bulanıklık, tansiyonun düşmesi gibi birçok belirti ortaya çıkar. Acil servise başvuru sıklığı hastalık tedavi edilmediği sürece artacaktır. Psikiyatrik aciller içerisinde hatırı sayılır bir yere sahip panik atak hastaları yaşadıklarının “psikolojik” olduğunu duyduklarında doktorlarına olan güvenlerini yitirip birçok uzmana muayene olurlar ve tatmin olmazlar.

Panik atak nöbetlerinin sıklaşması ile kendinde tespit edilemeyen bir hastalık olduğunu düşünmeye başlayan hasta artık sosyal çevresinden uzaklaşamaya ve işindeki performansını yitirmeye başlar. Bu nedenle hem sosyal hem de ekonomik kayıplara neden olabilen bir hastalıktır. 

Panik atak tanısı sırasında az da olsa organik nedenleri özellikle de endokrin hastalıkların da panik atağa neden olabileceğini akılda tutmakta fayda vardır. Anti depresanların kullanımı yada kişisel psikoterapi senasları ile atak sayısını azaltmak mümkündür. Toplumdaki en sık yanılgılardan birisi de panik atak tedavisinin psikologlar tarafından yapıldığına inanılmasıdır. Oysa ki panik atak medikal bir hastalıktır ve psikiyatristler tarafından tedavi edilebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PARA(L)EL OYUNLAR BUNLAR: BALIKESİR ESKİ VALİSİ AHMET TURHAN, İL ESKİ SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MUSTAFA ALP AKOĞLAN ve 50 bin PREZERVATİFİN ÖYKÜSÜDÜR.

24/09/2013 tarihinde adaletine güvenip Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir mail yazmıştım. "İlçemiz il merkezine 80 km . Sağlık ku...