25 Ağustos 2013 Pazar

Biz Fatih'in torunuyuz, vasiyetine sahip çıkıyoruz.

Görevimiz olmamasına rağmen biz neden ev ev, köy köy gezdik? Neden sağlık hizmetini her yere eşit ulaştırmaya çalıştık? Neden evde sağlık hizmetleri aracının değişmesi gereken lastikleri , egzozu için dilendik? Tarihini , atasını tanımayanların bize sorduğu bu soruya cevap olur belki. Yazılı evrak soranlara: Dedemiz Fatih tebliğ etti , biz tebellüğ ettik.

Evde sağlık hizmetleri bu çağda ortaya çıkmış bir uygulama mı acaba? Evde sağlık hizmetleri ünvanını "abd-i aciz" (aciz kul) olarak belirlemiş Fatih Sultan Mehmet Han'ın vicdani ve insani uygulamasıdır. Fatih'in vasiyetinden sadeleştirilmiş bölümü buyrun okuyun.

"... 10 cerrah ,10 tabip ve 3de yara  sarıcının tayin edilerek,ayın belli günlerinde  İstanbul’u baştan aşağı  tarayarak ( bilaistisna her kapuyu vuralar ) o evde  hasta olup olmadığını sorup varsa tedavileri  ve  şifaya kavuşmaları için  gereken yapılacak. Burada dikkat çeken nokta Fatih Sultan Mehmet’in bu hizmetlerin verilmesi sırasında herhangi bir ayrım gözetilmeden yapılmasını istemesi. Yani bu hizmetlerden Müslüman Hristiyan bütün herkesin yararlanması... "

Ben ki, İstanbul Fâtihi abd-i âciz (âciz kul) Fatih Sultan Mehmed, bizâtihi alın terimle kazanmış olduğum akçelerimle satın aldığım İstanbul’un Taşlık mevkiinde kâin (bulunan) ve mâlumu’l-hudut olan 136 bap (parça) dükkanımı aşağıdaki şartlar muvacehesinde (doğrultusunda) vakfı sahih eylerim:
Bu gayri menkulâtımdan (taşınmaz mal) elde olunacak nemalarla (gelirlerle) İstanbul’un her sokağına ikişer kişi tâyin eyledim. Bunlar ki, ellerindeki bir kap içinde kireç tozu ve kömür külü olduğu halde, günün belirli saatlerinde bu sokakları gezeler. Sokaklara tükürenlerin, tükürükleri üzerine bu tozu dökeler ki, yevmiye 20’şer akçe alsınlar, ayrıca 10 cerrah, 10 tabip ve 3 yara sarıcı tâyin ve nasp eyledim (görevlendirdim). Bunlar ki, ayın belli günlerinde İstanbul’a çıkalar, bilâistisnâ (istisnasız) her kapıyı vuralar ve o evde hasta olup olmadığını soralar, var ise şifâsı ya da mümkünse şifâyap olalar (şifa vereler).

1 yorum:

  1. hocam Fatih'in tebliğinin ulaştığı ender insanlardansın sen. fatih gelse dursunbey siyasetinin kellesi giderdi bugün

    YanıtlaSil

PARA(L)EL OYUNLAR BUNLAR: BALIKESİR ESKİ VALİSİ AHMET TURHAN, İL ESKİ SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MUSTAFA ALP AKOĞLAN ve 50 bin PREZERVATİFİN ÖYKÜSÜDÜR.

24/09/2013 tarihinde adaletine güvenip Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir mail yazmıştım. "İlçemiz il merkezine 80 km . Sağlık ku...