29 Kasım 2013 Cuma

Yalaka : Dalkavuk, sırnaşık , bedavacı, boşboğaz, eğitimsiz.....

Yalaka kelimesi dalkavuk, sırnaşık, bedavacı, boşboğaz, eğitimsiz gibi birçok anlam taşımaktadır. Bu karşılıklar benim yorumum değil, Türk Dil Kurumu sözlüğünün yorumudur. Günlük yaşantımızdaki deneyimlerimizde sözlüğü destekler niteliktedir. Zamanında bir hocamız "eğer tüm insanlar görmüyor olarak doğsaydı o zamanın hekimleri gören kişiyi kör etmek için ameliyat ederlerdi" demişti. Bu söz günümüz yalakaları içinde geçerlidir. Yalakalık etmeyenleri günümüz yağcıları dışlayıp , ekip dışında bırakmak için elinden geleni yapmakta ya da kendileri gibi dalkavuğa devşirmeye çalışmaktadırlar.

Makam ve mevki verilen insanların başka yönlerinin ortaya çıkması gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece zaten içlerinde var olan, bastırılmış tatminsiz duygularını dışa vururlar. Toplum, yönetenin kendileri gibi mütevazi olması durumunu kabullenmemekte, ulaşılamaz, ciddi ve sert mizaçlı bir insanı yönetici olarak görmek istemektedir. Günümüz yalakaları toplumun bu isteğini yerine getirirken kendi aralarında da dalkavukluğun meşalesini en önde taşımak için yarışmaktadırlar.

Bize "çenesini tutamayıp ne hale düştü" diye içlenen dalkavuklar halimizi diğerlerine ibretlik örnek olarak anlatmakta, içten içe de keyiflenmektedirler. Makam sahibi iken yaptıklarımızın aynısını şimdi yaptığımızda "yazık bak sürünüyor" lafını dillendiren boşboğazlar, hizmet etmeyi sadece yalakalık için yaptıklarından dolayı bizim görev anlayışımızı ve ruh halimizi hayal bile edemezler.

Liyakat ve ehliyetlerine bakılmadan baş edilenler ayakları ve hatta gövdeyi dahi anlayamamakta, etraflarını dalkavuk doldurup gören gözleri ameliyat etmeye kalkışmaktadırlar. İnsanlara hizmet diye bir kısım medyatik işleri yutturmak, 3 kuruş fazla kazanç elde etmek için yalan söylemek, adam kayırmak, kul hakkı yemek bu liyakatsızların en temel özellikleridir. Yaptıklarının 1 saniyelik vicdani muhasebesini bile yapmadan Allah (C.C) 'ın huzurunda secdeye varıp göstermelik ibadetleri, Allah (C.C.) anacağız diye sohbet için toplanıp makam ve mevkilere adam seçmek  münafıklık alameti değildir de nedir?

Liyakatsız, dalkavuk münafıkların bizim için ah vah etmesi ve bizi ibretlik menkıbe olarak anlatmalarını cahilliklerine verip, Allah ıslah etsin diyoruz.

Dr. Mehmet SARI



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PARA(L)EL OYUNLAR BUNLAR: BALIKESİR ESKİ VALİSİ AHMET TURHAN, İL ESKİ SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MUSTAFA ALP AKOĞLAN ve 50 bin PREZERVATİFİN ÖYKÜSÜDÜR.

24/09/2013 tarihinde adaletine güvenip Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir mail yazmıştım. "İlçemiz il merkezine 80 km . Sağlık ku...