10 Haziran 2013 Pazartesi

8 Haziran 2013 Cumartesi

Geveze kadınlar daha az yaşıyor !


1964 yılı Hürriyet gazetesinin Paris muhabiri tarihi bir haber bildirmiş. Bilim adamları araştırmış ve gevezeliğin yaşam süresini kısalttığını bulmuşlar. Bu ilmi gerçek 50 yıl önce bilim adamları tarafından kanıtlanmış olmasına rağmen kadınların toplumdaki etkinliği ve de gevezelikleri git gide arttı. Aslında bilim adamları geveze kadınların eşlerinin ömrü konusunda bir araştırma yapsalardı yine aynı sonuç çıkacağı kanaatindeyim.

Web Tabanlı HBYS Değerlendirmesi

Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı hastaneleri lisans masraflarını azaltmak için linux ve web tabanlı çalışan HBYS' lerini tercih etmeye başladılar. Ülkemizde TÜBİTAK desteğinde geliştirilen Pardus işletim sistemi olarak hastanelerimiz bilgisayarlarında yer almaya başladı. Linux tabanlı işletim sistemleri açık kaynak kodlu olarak dağıtılan sistemler olduğu için herhangi bir resmi desteği mevcut değil. Bu nedenle veri akışının son derece önemli olduğu hastanelerde deneme amaçlı bile kullanımları birçok sıkıntıyı da beraberinde getirecektir. Yaşanacak sıkıntıları kısaca özetleyelim;
  • Personelin linux tabanlı işletim sistemlerini kullanımı konusunda eğitim sıkıntısı yaşanacak ve geçiş sürecinde poliklinik ve laboratuvar hizmetlerinde aksamalar yaşanacaktır.
  • Hastanelerimizde hali hazırda mevcut işletim sistemi lisansları kullanım dışı kalacaktır.
  • Birçok tanı ve tedavi cihazının bilgisayar programları linux alt yapısı ile uyumsuzluk gösterecek firmalar işletim sistemi konusunda destek vermeyeceklerdir.
  • Web tabanlı HBYS sistemleri her ne kadar kullanım kolaylığı sağlasa da internet erişim hızına bağlı çalışacaklar ve internet alt yapısında oluşacak sıkıntılardan etkileneceklerdir.
  • Kapalı devre server sistemlerinden web tabanlı sistemlere geçiş sonrası serverların bant genişlikleri sorun oluşturacak ve hastanelerimizde yoğunluk yaşandığı dönemlerde erişim sorunu oluşacaktır.

Süperior Mezenterik Arter Sendromu

Süperior mezenterik arter (SMA) sendromu abdominal aorta ile onun dalı olan SMA nın arasındaki açının 38 – 56 derece olması gerekirken 6 – 25 derece olması nedeniyle duodenumun 3. Parçasının bu aralıkta sıkışması sonucu ortaya çıkan , hayatı tehdit edici bir gastrovasküler hastalıktır. Bu açının azalması ile 10-20 mm olan aortomezenterik mesafe 2 - 8 mm' ye düşmektedir. SMA sendromu ilk kez Carl Freiherr von Rokitansky tarafından 1861 yılında otopsi serilerinde tanımlanmış ancak patolojik tanımlanması daha sonra olmuştur. Baryumlu grafiler ile tanısının konulması oldukça nadirdir. Wilkie's sendromu olarak bilinen SMS sendromunun görülme oranı hakkında çok sağlıklı çalışmalar yoktur.

Yatalak hastalarda , yanıklarda , skolyozu olanlarda ve idiyopatik kilo kaybı olan hastalarda ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmesi gereken bir hastalıktır.

Semptomlar

SMS sendromunda yemeklerden sonra kusma, zayıflama, yeme güçlüğü ve isteksizliği, karın ağrısı ve huzursuzluğu gibi çokta spesifik olmayan bulgular görülür. Özellikle de yeme bozuklukları ile benzer semptomlar gözlenmesi nedeniyle fazla tetkik edilmeyen ve bu nedenle tanısı zor konulan bir hastalıktır.

Her anahtarın açtığı kilit icat edildi (!)


7 Haziran 2013 Cuma

Yetişkin Erkek Vücut Proporsiyonları Çizimi

Charles Hu - Artistik Anatomi Çizimleri

Artistik anatomi konusunda youtube.com' da rastladığım Charles Hu bu konuda gerçekten bir uzman. Çizimini keyifle seyredebilirsiniz.

Çocuklarda diş çıkarma ve ateş - Video



Çocuklarda 2 ay ile 12 ay arasında değişen sürelerde diş çıkarma görülebilir. Ortalama 7. Aylarda görülen diş çıkarma sırasında çocuklarda üst solunum yollları enfeksiyonlarına benzer hastalık tabloları oluşabilir. Diş çıkarma zamanı genetik bir durumdur ve anne – babanın diş çıkarma süreleri ile uyumludur. Anne ve babalar için sıkıntılı bir süreç olarak bilinen bu süreçte bir çok klinik tablo ortaya çıkabilir. 

Burun kanamasının nedenleri ve tedavisi


Burun kanamaları hastalar tarafından en çok ciddiye alınana ve acil servislere hızla başvurulmasına neden olan durumlardandır. Aslında burun kanamalarının büyük çoğunluğu fiziksel etkenlerden kaynaklanmakta ve büyük oranda herhangi bir müdahale yapmadan kendiliğinden durmaktadır. Çocuklarda görülen burun kanamaları %96 oranla burunun karıştırılması veya yabancı cisim sokulması nedeniyle olmaktadır.

Doktorlar kendilerini nasıl tedavi ediyor?

İngiltere’de yayımlanan Daily Mail gazetesi, doktorların kendilerini hızla iyileştirmek için başvurduğu pratik yöntemleri derledi. İşte o yöntemler:

Hazımsızlık: İngiltere merkezli ‘Irritable Bowel Syndrome’ (İrritabl Bağırsak Sendromu) kurumunun kurucularından gastroenterolog doktro Nick Read, hazımsızlığa karşı geleneksel bir yöntem uyguladığını söylüyor. Read, sindirim sorunu yaşanan zamanlarda ağır akşam yemeklerinden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Gece gaz şikayetiyle uyanıldığında ise, sağ tarafında doğru yatarak kalın bağırsakta biriken gazın daha rahat çıkması sağlanıyor.

Panik Atak Nedir? Tedavisi Nasıldır?


Panik atak ani bir duygu durum değişikliğidir. Toplumda her 10 kişiden biri yaşamı boyunca mutlaka bir panik atak nöbeti geçirmiştir. Aniden başlayan kaygı ve stres ile nefes almada zorluk , kalp atışlarında artışı kişi hemen hisseder.  Genelde panik atak rahatsızlığının ilk dönemlerinde kişiler hızla acil servise başvururlar.

Balıkesir UMKE'ye Teşekkürler

Dursunbey Göbül köyü kırsalında ikamet eden 38 haftalık bir gebenin doğum öncesi misafir anne uygulaması kapsamında tıbbi gözetime alınabilmesi için 30.05.2013 tarihinde Balıkesir UMKE ekipleri ile ortak bir çalışma yapılmıştır.  Aile hekimimiz Dr. Murat EVİN tarafından Toplum Sağlığı Merkezimize yapılan başvuru üzerine , sayın kaymakamızı Yaşar AKSANYAR' ın yönlendirmesi ile Dursunbey TSM ekipleri Göbül köyünden yaklaşık 4 km uzaklıkta olan yerleşim birimine 1 saatlik zorlu bir yolculuk ile ulaşıp gebe vatandaşımızın muayenesini yaptılar.

Paranın tuzağına düşenler


PARA(L)EL OYUNLAR BUNLAR: BALIKESİR ESKİ VALİSİ AHMET TURHAN, İL ESKİ SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. MUSTAFA ALP AKOĞLAN ve 50 bin PREZERVATİFİN ÖYKÜSÜDÜR.

24/09/2013 tarihinde adaletine güvenip Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir mail yazmıştım. "İlçemiz il merkezine 80 km . Sağlık ku...